English versionVijfde vaardag: van Besançon naar Saint-Vit


Vandaag is Maarten jarig. Ik loop Besançon in om bij de bakker brood en gebak te halen. Marga heeft gisteravond de boot al van binnen versierd. Maarten had aangegeven dat wel feestelijk te vinden maar de boot buiten versieren vond hij niet nodig. Hij wordt al oud, twaalf jaar. We geven hem de cadeautjes bij de ontbijttafel. Ook dit jaar valt hij goed in de prijzen, hij is er tevreden mee.

We moeten het vertrek nog even uitstellen. De sluis waar we naast liggen, wordt gerepareerd door de VNF. We kunnen wel omvaren maar dit is nou net de enige sluis die we zelf mogen bedienen en dat willen we niet missen. Als ik informeer blijkt het nog een halfuurtje te kosten. De kinderen bedienen de sluis, het is zwaar werk. 
Daarna varen we in de richting van de tunnel. Er komt een boot van de andere kant die net voor ons de tunnel in vaart, het is Anna, een Oudnederlands schip in Engelse handen. 
We volgen de Anna in de tunnel en in de volgende vier sluizen. Als we achterom kijken zien we de vesting van Vauban hoog achter ons langzaam uit het zicht verdwijnen.  
Inmiddels vindt Maarten het toch goed dat we de boot ook aan de buitenzijde versieren. We hebben aan het einde van de dag met een vakantievriend afgesproken die in de buurt van Dole woont. Als de boot versierd is, kan Howard ons volgens Maarten makkelijker vinden.  
Het weer is kil vandaag. Ik probeer nog even buiten te sturen maar het is mij al snel te koud. We hebben de koude wind ook pal tegen. We horen de golven klotsen tegen de onderkant van de boot. We varen steeds over de Doubs en duiken na acht kilometer weer de beslotenheid van een omleidingskanaal in. We varen door een écluse de garde die langzamerhand fraai wordt ingenomen door de natuur: vetplanten, varens en klimop.

Het is ongeveer tijd voor de middagpauze en we stoppen vlak achter de hoogwatersluis in het plaatsje Aveney. Aan de overkant van de Doubs ligt het plaatsje Avanne waar Pepijn en Margo op het sportveld voetballen.

Na de middag varen we verder over het omleidingskanaal dat soms vlak naast de Doubs ligt. De Doubs ligt hier aanmerkelijk lager. Na drie kilometer schutten we bij een dubbele sluis 5,10 meter naar beneden en komen weer op de Doubs.  

 

Het is inmiddels iets minder koud geworden en de zon komt af en toe tussen de wolken door. In het volgende omleidingskanaal ligt een tunnel bij het dorpje Thoraise. We varen eerst door een uiterst smal kanaaldeel waar ik weer een ijsvogel zie vliegen. Een prachtig gezicht, die vogel met z’n fel blauwe rug en oranje borst. We varen nu langs de bergwand en bij een zwaaikom varen we direct de tunnel in. Boven de tunnel staat een Mariabeeld.

Het is geen lange tunnel, 185 meter, en we zien in de verte het zonlicht op het verse groen schijnen. Als we de tunnel uitkomen bevinden we ons op een prachtig plekje. Voor de sluis ligt de Anna en een boot met Duitsers die we in Besançon ook al hadden gezien. Na de sluis komen we weer op de Doubs maar even later duiken we weer een besloten kanaalgedeelte in. We varen langs de dorpjes Osselle en Routelle en komen om een uur of zes aan bij Saint-Vit. Het laatste stuk over de Doubs worden we vergezeld door een kajak. De jongen die er inzit speelt met onze hekgolf en haalt ons naar believen in of laat zich weer zakken. Bij een eilandje in de Doubs met een lange stuwdam is naast een sluis bij een oude fabriek de kajakclub maar daar is ook een mogelijkheid om beneden de sluis in een soort van haventje vlak achter de oude doorstroomopening van de fabriek, aan te leggen. Aan het einde van de dag is het trouwens nog goed weer geworden. In de luwte liggen we er heerlijk in het zonnetje.

We bellen Howard waar we zitten en inderdaad weet hij ons ’s avonds te vinden. Hij eet het verjaardagsmenu mee (pannenkoeken) en we praten bij onder het genoegen van een glaasje. Voor de verjaardag van Maarten heeft hij een mok meegenomen die Happy Birthday speelt als je hem optilt. Aan het einde van de avond spreken we af dat zijn kinderen, William en Emily, morgen aan het einde van de dag een stukje met ons mee zullen varen.

           

Canal Rhône-Rhin            Andere kanalen            Vorige dag            Volgende dag