English versionDerde vaardag: van Baumes-les-Dames naar Roche-lez-Beaupré


Om halfnegen toetert de bakker op de parkeerplaats voor de campers. Pepijn haalt brood, we ontbijten en vertrekken spoedig daarna. 

Na twee kilometer komen we bij de eerste sluis van vandaag waar we maar liefst 4 meter 20 naar beneden schutten en op de Doubs uitkomen. We steken de Doubs over en varen op de voorschreven afstand van de wal. Het is weer mooi weer en we varen door een prachtig landschap. 
Bij Fourbonne zie ik een oude waterkrachtcentrale. Bij bijna elke stuw staat iets dergelijks maar ik weet niet of ze in gebruik zijn. Het ziet er in elk geval niet erg onderhouden uit.  

De kinderen wisselen vandaag van bed wat niet helemaal soepel verloopt. Ze kunnen het vandaag niet zo goed met elkaar vinden. Ik besluit dat we daarom maar eens een flinke stop bij een voetbalveldje moeten maken. We zien een dorpje, Ougney-les-Champs en stoppen maar helaas blijkt daar geen voetbalveld of andere speelgelegenheid te zijn. We varen daarom verder. Halverwege de volgende sluis passeren we een voetbalveld maar ik durf hier niet aan te leggen vanwege mogelijke ondiepte en vaar door tot vlak voor de volgende sluis in Douvot. Ook hier is weer een oude waterkrachtcentrale waarvan ik niet weet of die werkt. Er stroomt wel water naar binnen. Er is nu een gereedschapfabriek gevestigd.

Na het middageten til ik de fietsen over de sluisdeuren vanwaar de kinderen naar het voetbalveld fietsen.  

Als ze terug zijn varen we verder. We juichen als we voor het eest op onze tocht een boot tegen komen. Het is erg rustig op het water. Het is vanmiddag redelijk weer maar bewolkt. Ik schat de temperatuur op 13 graden en we hebben een fris windje tegen. We varen vrijwel de hele dag op de rivier. Bij Deluz komen we in een van de weinige stukjes kanaal langs een oude papierfabriek en schutten even later in een dubbele sluis 6,37 meter naar beneden. 

Nu varen we over een stuk rivier waar niet zoveel te beleven valt. We varen nu niet meer in de bergen, de hoge oevers zijn begroeid met struiken waartussen de bordjes met de voorgeschreven afstand tot de wal maar nauwelijks zichtbaar zijn.

We varen Novilars voorbij en zoeken bij Roche-lez-Beaupré een plekje voor de nacht. Het kanaal ligt hier erg diep, de oevers zijn steil en dicht begroeid. Uiteindelijk lukt het ons om tien meter achter de hoogwatersluis aan te leggen op een plek waar een stenen trappetje een weg naar boven op de hoge wal mogelijk maakt.

Morgen varen we naar Besançon, dat moeten we morgen makkelijk kunnen halen. We zijn er nog maar 11 kilometer van de hoofdstad van het departement Doubs verwijderd.

Canal Rhône-Rhin            Andere kanalen            Vorige dag            Volgende dag