English versionEerste vaardag: van Montbéliard naar l'Isle-sur-le-Doubs


Het is nu zondagavond. De zon verdwijnt achter de heuvels als ik op het achterdek mijn pen pak om wat op te schrijven over de eerste dag van onze vaartocht. Het is aangenaam weer. Ik hoor het ruisen van het water dat een stukje verder over de sluisdeuren loopt. We liggen boven de sluis van l’Isle-sur-le-Doubs in een klein haventje waarin behalve wij nog vier boten liggen. Het zijn voormalige vrachtschepen die zijn ingericht als varend woonschip. De kinderen zijn hiernaast aan het voetballen op een veldje bij de basisschool (Primaire école). Ik hoor ze af en toe lachen.

Als we na de eerste nacht op de boot wakker worden, motregent het wat. Ik haal eerst brood bij de bakker en we ontbijten. Ondertussen komt de sluiswachter langs om te informeren hoe laat we de sluis willen passeren. Daarna ga ik met Marga naar de supermarkt aan de overzijde van het kanaal. We halen voor drie dagen voorraad. Dat kan makkelijk want de boot heeft een grote koelkast met een flink vriesvak.

Om tien uur varen we weg. We komen langs de eerste overblijfselen van het industriële verleden van het kanaal: een constructie over het kanaal om boten te kunnen laden en lossen. ‘Grands Moulins de Strasbourg’ staat erop.
We passeren de eerst sluis en komen daarna bij een ophaalbrug. Het verkeer wordt stilgelegd om een paar vakantievierders op een boot door te laten. Een vreemde gewaarwording!
 

We zijn nu vrij snel de stad uit. We varen naast volkstuintjes met aan één kant het kanaal, aan de andere kant de rivier Allan. De strook volkstuintjes wordt steeds smaller tot we direct naast de Allan varen. Het is inmiddels al beter weer geworden. De zon prikt tussen de wolken door.

 

Na vijf kilometer kruisen we de rivier le Doubs die zich bij de Allan voegt. De Doubs zullen we onze hele tocht blijven volgen. In de vaargids wordt gewaarschuwd voor sterke stroming op deze plaats maar daar is nu helemaal geen sprake van. De Doubs komt van links waar ook het jaagpad ligt. Over de Doubs is een stalen brug gemaakt met een stevige stalen reling. Over deze reling kan een klein wagentje rijden waaraan twee enorme haken zitten. Toen  de schepen nog niet gemotoriseerd waren konden de schepen hieraan vastmaken en door het wagentje over de rail te trekken konden de schepen de sterke stroming weerstaan.
Via een hoogwatersluis die open staat, laten we de rivier onmiddellijk weer achter ons. De middagpauze brengen we door in Dampierre-sur-le-Doubs waar we in de bocht van het kanaal aanleggen naast een kerkje op een enorm rotsblok. Er is een Mariabeeld in de rots aangebracht.

’s Middags varen  we verder. We komen twee keer bij het uitvaren van een sluis wat in de problemen. Er staat een flinke stroming bij een uitlaat direct na de sluis, er waait een windje en doordat we bij het uitvaren met de achterkant van de boot net een sluiswand raken, komen we direct na de sluis scheef in het kanaal liggen. Met de pikhaak kunnen we echter zonder al te veel problemen echter onze koers herstellen. We moeten elk jaar toch weer wennen aan het varen met een boot!

Deze boot is niet zo praktisch ingericht om te varen. Vanaf de stuurplaats moet je via een laddertje naar op het achterdek om te helpen met de touwen en de gangboorden naar voren zijn uiterst smal. De kinderen hebben nog discussie over wie waar slaapt. Er zijn twee tweepersoonsbedden voor hen maar boven één daarvan is zo weinig ruimte dat ze hun knieën niet eens helemaal kunnen optrekken. Gelukkig heeft de boot wel een heel prettige leefruimte.

Het landschap is gevarieerd. Rechts van ons meandert de Doubs, soms behoorlijk ver en soms op korte afstand. Tussen het kanaal en de rivier liggen veelal weilanden met wat bosstroken. We zien nauwelijks akkers. Het kanaal ligt doorgaans wat hoger dan de rivier. Aan onze linkerhand zien we en heuvellandschap.
Aan het einde van de middag bekijk ik l’Isle-sur-le-Doubs wat beter. Het is best een aardig plaatsje. Langs de rivier staat een oude papierfabriek en oude huizen.

       

Canal Rhône-Rhin            Andere kanalen            Vorige dag            Volgende dag