English versionAndere kanalen in FrankrijkCanal latéral à la Loire

Reis van 2003 Dompierre - Digoin - Decize

Prelude
Eerste vaardag
Tweede vaardag
Derde vaardag

 

Andere kanalen

  

                              

In april 2003 hebben we een korte reis gemaakt over het Canal latéral à la Loire. We reisden van Dompierre-sur-Besbre van Digoin naar Decize waar we onze weg vervolgden over het Canal du Nivernais. Via de links op deze pagina kunt u over onze reis lezen.

Eerder had ik in 2000 al rondgekeken bij het Canal lateral a la Loire bij Briare. In Briare is een bijzondere kanaalbrug over de Loire uit 1896. 

Een metalen geul van 660 meter met water hoog boven de Loire met aan beide zijden een breed jaagpad. Langs de reling een eindeloze reeks oude lantaarns. Het kanaalbrug gaat ook over het oude Canal latéral à la Loire.

Ik zie daar een enorme zwarte vlek in het water die beweegt. Ik denk aan een grote vis of een muskusrat. Hij verandert echter steeds van vorm. Het blijkt een enorme school visjes te zien die als een dynamische kluwen door het water beweegt. Bij navraag blijken het soort 'poisson chat' te heten: katvisjes. Ik denk dat ze zo heten omdat ze een soort van snorharen lijken te hebben. De Fransen halen er hun neus voorop. Ze zijn -ook als ze volgroeid zijn- niet goed eetbaar.

Ik volg het oude Canal latéral à la Loire vanaf Briare via het jaagpad stroomopwaarts. Het wordt niet meer bevaren. De natuur neemt weer langzaam bezit van dit kanaal. 

Als ik een paar kilometer zo tussen kanaal en rivier (stroomopwaarts aan de rechteroever van de Loire) gefietst heb maakt het kanaal opeens een zwaai naar rechts. Ik kom bij de sluis naar de Loire: l'écluse de Combles. De sluis is met een extra stel deuren gesloten. Bij de sluis zie ik een grote lier en katrollen op de sluiskaden. Dit werd vroeger vast gebruikt bij de oversteek van boten. Ik zie verder aan de overzijde een schuine dijk in de Loire liggen die ook werd gebruikt om de boten te geleiden. Aan het einde daarvan moet de l'écluse de Mantelot liggen: de sluis van het Canal latéral à la Loire aan de andere zijde van de Loire.

Als ik daar ga kijken zie ik een zelfde soort sluis. Hier echter ligt een enorm bassin achter. Ik vermoed dat de boten zich hier verzamelden om een geschikt moment te kiezen om naar de overkant te varen. Er staat ook een informatiebord waarop staat hoe dat vroeger ging. De wijze waarop de boten overstaken is in de loop der tijd wel veranderd. Voor de schuine dijk er lag, werd gebruik gemaakt van een paar ankertouwen in de Loire. De oversteek van de Loire was altijd erg gevaarlijk. Er gingen elk jaar wel schepen met lading en bemanning verloren. Dat is de reden van de bouw van het kanaalbrug eind negentiende eeuw.

Ik volg het oude kanaal verder (nu aan de linkeroever van de Loire) en zie spoedig het nieuwe Canal latéral à la Loire. Bij een paar huizen kan ik naar boven naar het nieuwe kanaal. Ik kan nu beide kanalen zien. Ik zoek het punt waar beide kanalen bij elkaar komen niet op en ga langs het nieuwe kanaal weer terug naar Briare. Ik fiets weer tussen kanaal en Loire maar nu aan linkeroever. Het jaagpad is lang niet gemaaid. Plotseling zie ik een ree op het jaagpad. Hij ziet mij ook en verdwijnt meteen in het bos. Na een poos heb ik genoeg van het lange gras op het jaagpad en ga naar het asfalt waarbij ik noch met de Loire noch met het kanaal visueel contact heb.

Al gauw kom ik bij het kanaalbrug. Ik fiets over een van de jaagpaden van het kanaalbrug. Als ik voor voetgangers wat uit moet wijken fiets ik op enkele tientallen centimeters van het water. Boven het water van de Loire sta ik weer even stil en kijk in de verte. Mooi dat ze hier geen verkeersbrug of spoorbrug naast hebben gelegd. Alleen het water dat het water kruist.

Laatst bijgewerkt: 03 februari 2009
Copyright: Mouringh van der Vinne
Vaarvakantie 2003
1.  Dompierre - Digoin - Talenne
2.  Talenne - Decize
3.  Decize