Beoordeling
Totaal:
 
Gebruiksgemak: 5
Educatieve waarde: 5
Spelplezier: 5
Vormgeving: 5
Prijs/kwaliteit: 5

Informatie
Rubriek:
Edu, Gezinssoftware, Schoolsoftware

Onderwerp:
Denkspellen bordspellen kaartspellen, Lezen en taal

Leeftijd: 8 - 99 jaar

Platform & systeemeisen: 
Mac, Windows 95, Windows 98
Aanbevolen prijs:  Fl. 49,95
Verschenen op: 06-2000
Uitgeverij:  IDG
ISBN nummer:  90 760 3916 X


KinderLingo - Winnaar van de CompuKids Award 2000

Het oordeel van de jury: "Een uitstekend voorbeeld van spelenderwijs leren. Door de mogelijkheden om moeilijkheidsniveaus (zowel in tijd als in taal) in te stellen, is het spel uitdagend voor een brede doelgroep. De motivatie wordt enorm gestimuleerd door de mogelijkheid om samen te spelen. Een heel erg leuk en onderhoudend programma, waarmee kinderen vier- en vijfletter Lingo kunnen spelen. De beleving is precies hetzelfde als in het tv-programma."


Raad het goede woord en typ de letters in


Veel kinderen vanaf een jaar of zes zijn gefascineerd door het elf jaar oude tv-spelletje Lingo. Een quiz voor gróte mensen, waar zij – die hard bezig zijn met het leren van de letters en lezen van korte woordjes - zoveel van begrijpen!


Vier- of vijfletter woorden
Bij aanvang van een spel kun je kiezen uit het spelen met vier- of vijfletterwoorden of een tiebreak. Maar ook andere kindvriendelijke instellingen zijn mogelijk. De bedenktijd kan worden ingesteld op 5, 10, 15 of 30 seconden en zelfs onbeperkt duren. Het aantal letters dat je bij een nieuw woord cadeau krijgt, kan worden uitgebreid van 1 naar 2. Er zijn twee moeilijkheidsinstellingen en ook kun je kiezen voor de gewone finale of juist de zaterdagavond finale, waarbij je zeven woorden moet raden binnen vier minuten. En natuurlijk is het mogelijk om alleen te spelen of tegen een ander!

Gevarieerd commentaar
Als het spel echt gaat beginnen, krijgt iedere speler een kaart, waarop de genummerde ballen afgestreept zullen worden. Dan bepaalt de computer wie mag beginnen en verschijnt het bekende Lingo scherm, met de vakjes waarin de woorden moeten worden ingevuld. François Boulangé geeft steeds zeer gevarieerd commentaar. Ook het applaus en het muziekje na het raden van een woord zijn net echt. Na een bepaald aantal minuten wordt de winnaar aangewezen en mag de finale worden gespeeld. De winnaar moet – net als op tv – voor elke poging om een woord te raden een bal trekken. Als de ballen op de kaart lingo vormen is het spel afgelopen. Bij het spelen van de zaterdagavond finale hoeven geen ballen te worden getrokken en deze ronde verloopt veel sneller.

In het echt is het moeilijker…
Bij het spelen van deze Lingo heb je echt het gevoel dat je meedoet met de tv-quiz. De geluiden, het scherm, het commentaar van Francois Boulangé maken het allemaal heel echt. Het wordt ook snel begrijpelijk dat spelers op tv aangeven dat het spelletje in de studio moeilijker is dan thuis op de bank. Dat ervaar je achter de computer immers ook al. Wel is het jammer dat het trekken van de ballen wat langzaam gaat, zeker in het finalespel. Omdat je daar als speler geen invloed op hebt, moet je soms lang wachten voordat alle ballen getrokken zijn en je door mag met het volgende woord. Ook kan het op de computer gebeuren dat je toevallig twee keer hetzelfde woord krijgt of juist veel woorden die beginnen met dezelfde letter. Tenslotte is soms duidelijk te horen dat het commentaar ‘geknipt’ is, het eindigt heel abrupt.

Conclusie
Dit spel geeft kinderen én volwassenen echt het gevoel om mee te spelen met het tv-programma Lingo. De testkinderen, drie meisjes in groep 4, 5 en 6, waren dolenthousiast. Ook hadden ze enorme lol toen ze het woord poep intypten, waarop Francois Boulangé opmerkte dat hun ouders vast niet in de buurt waren. Omdat ze het spelen van de traditionele finale erg traag vonden gaan, stellen ze het nu altijd in op de zaterdagavond finale. Hierbij hoeven namelijk geen ballen te worden getrokken. Spelenderwijs bleek deze Lingo ook een goede spellingsoefening te zijn, zeker voor Esther uit groep 4 die nogal eens problemen heeft met woorden als egel (eegel) en dame (daame).
Al met al is deze Lingo een aanrader voor ieder kind én volwassene die van dit spelletje houdt. Overigens zijn ook andere versies beschikbaar, eentje met vijf- en zesletterwoorden en een met zeven- en achtletterwoorden.


krant | software | internet | thema | winkel
home | zoek | over ons | uw reactie | uw recensie | nieuwsbrief