English version Kanalen in Frankrijk


Vanaf het water

Vanaf het jaagpad

In de kantlijn

De kanalen in Frankrijk hebben een grote aantrekkingskracht op mij. Ik ben op vakantie al menigmaal langs zo'n kanaal gereden. De kanalen zijn vrij smal en door de grote hoogteverschillen in Frankrijk zijn er veel sluizen. Min of meer toevallig kwam ik in een zomervakantie bij het Canal de la Marne au Rhin in Lutzelbourg. Daar ligt ter vervanging van 17 sluizen een hellend vlak. Maar het oude kanaal dat in 1969 buiten gebruik is gesteld, ligt er nog steeds. Daar is mijn liefde voor de kanalen ontwaakt.

Het kanaal volgt de grillige vormen van het landschap en kronkelt zich langs de hellingen omhoog. Bij een sluis zie je de volgende soms alweer of vermoed je deze achter een bocht. Soms verdwijnt het kanaal opeens in een berg. Langs één zijde van het kanaal kun je altijd prima lopen omdat daar het jaagpad ligt. Hierover werden de schepen vroeger getrokken: door paarden, ezels, een treintje of ... door mensen.

De sluizen zijn nu vaak geautomatiseerd maar toch ademen de kanalen veel sfeer uit. Vrijwel alle sluiswachterhuisjes staan er nog in hun oude glorie met verkleurd pleisterwerk en verschoten dakpannen. De meeste zijn nog bewoond.  

In 2000 heb ik zelf voor het eerst gevaren. Hiervoor had ik het Canal du Midi uitgekozen. In 2001 hebben we een ander deel van het Canal du Midi bevaren. De jaren daarna maakten we nog tochten over het Canal de Bourgogne, het Canal du Nivernais, het Canal du Rhône au Rhin en het Canal de la Marne au Rhin.  Andere kanalen in Frankrijk  bezocht ik vanaf het jaagpad. 

Over mijn ervaringen op en langs het water kunt u op deze website lezen.

In 2006 maakten we een prachtige tocht van zuid naar noord door Bretagne via de rivier La Vilaine en het Canal 'd Ille et Rance.

Indien u vragen of opmerkingen over deze website heeft, kunt u mij een e-mailbericht sturen.  

Mouringh van der Vinne

 
Laatst bijgewerkt: 03 februari 2009
Copyright: Mouringh van der Vinne

Vaarwater in Bretagne
Canal des Ardennes Canal de Bourgogne Canal de Briare
Canal de Berry Canal du Centre (F) Canal d'Ille et Rance
Canal de Haute-Saône Canal de Lalinde Canal latéral à la Loire
Canal de la Marne au Rhin Canal de la Marne à la Saône Canal du Midi
Canal de Nantes à Brest Canal du Nivernais Canal du Nord
Canal du Rhône au Rhin Canal de Saint-Quentin Saône
Canal de la Sauldre Canal de la Somme
Canal du Centre (B) Schwarzenberskí Kanál (CZ) Werven Baasrode (B)